Санітарні норми для складів зберігання меду: що потрібно знати?

У створенні медової продукції зберігання меду та його похідних є кропітким завданням. Хімічний склад меду:

  • фруктоза – 38-44%;
  • глюкоза – 31-36%;
  • вода – 17-21%.

Енергетична цінність солодкого продукту – 3150-3350 ккал. За дотримання всіх санітарних норм цей унікальний продукт не псується та не втрачає своїх корисних властивостей. Розгляньмо основні правила, як зберігати мед, без втрати моносахаридів.

Санітарні норми для складів зберігання меду: що потрібно знати?

Де зберігати мед: вимоги до складу

Склад для меду має відповідати певним вимогам:

  1. Приміщення має бути сухим, без їдких запахів.
  2. Температура повітря має коливатися між -6 і +20°C.
  3. Нормальний рівень вологості на складі – 60-80%.

На додачу важливо уникати прямого потрапляння сонячних променів, аби запобігти потемнінню меду та появі гіркого смаку. За низьких температур він стає в’язким і цукристим. У вологому приміщенні продукція вбере в себе сирість і скисне.

Умови зберігання: де краще зберігати мед?

Сприятливі умови зберігання меду на складі охоплюють контроль за температурою, вологістю та вентиляцією. Прийнятна температура допоможе запобігти утворенню цукрових кристалів. Для зберігання меду в домашніх умовах важливо дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Герметична тара захистить її вміст.
  2. З пластикової тари мед може вбирати шкідливі елементи.
  3. Ліпше використовувати скляні чи дерев’яні місткості.

За належних умов «криниця вітамінів» може зберігати свої корисні властивості протягом тривалого часу.

Типові помилки у зберіганні меду та як їх уникнути

Дерев’яні бочки з липи чи керамічні контейнери ідеально підходять для зберігання. Поради, як зберігати медові коржі, будуть корисними для пасічників:

  1. За кімнатної температури зберігати не більше 36 годин.
  2. У холодильній камері тільки 2-3 доби мають вагу.
  3. У морозильній камері до пів року продукція залишається прийнятною до вживання.

Спеціальна тара для меду – скло – найкраще захистить внутрішній вміст від вбирання вологи та запахів, є безпечною для людини. Дерево, кераміка та глина лише трохи поступаються скляним матеріалам, а ось у пластику продукт не варто зберігати надто довго. Через скляну банку добре видно її вміст, що є привабливим для споживачів.

Вітамінні компоненти відмінно зберігаються в гігроскопічному та сухому приміщенні без сторонніх шкідливих запахів. Чисту тару із вмістом розставляють на поличці чи підставці на великій відстані від підлоги. У спекотну погоду рекомендується зберігати банки в холодильнику за температури 6-10°C. Склад меду може змінитися, якщо не дотримуватися суворих санітарних норм.